Статистика сайту

Обережно Сибірка
Обережно Сибірка
вівторок, 12 Березень 2019 09:48

Сибірка — це гостра інфекційна хвороба тварин і людини, збудником якої є споротворна бактерія Bacillus anthracis. Існує три форми сибірки: шкірна, легенева, кишкова. Переважає шкірна форма, рідше — легенева і кишкова з явищами сепсису (гниття). Спори бактерій сибірки можуть довгий час зберігатись у ґрунті й активізуватися у результаті повені, злив, зсувів. Людина може інфікуватись від контакту зі шкірою та вовною зараженої тварини або споживаючи інфіковане м’ясо. big-images_178

Основне джерело інфекції — хворі домашні травоїдні тварини: велика і дрібна рогата худоба. Тварини заражаються, з’ївши траву, інші корми або випивши інфікованої води. На сибірку найчастіше хворіють люди, які працюють із тваринами та тваринними продуктами — кістками, вовною, шкурою, м’ясом. Сибірка не передається від людини до людини.

Спори бактерій сибірки можуть роками зберігатись у ґрунті

Шляхи передавання інфекції:

— через пошкоджену шкіру або слизові оболонки під час догляду за хворими тваринами:
– під час обробки туші, зняття шкури і поховання трупів загиблих тварин;
– із зараженим спорами сибірки ґрунтом під час земляних робіт.

- через приготування і вживання їжі із м’яса, отриманого від хворих тварин.

-  аерогенний (повітряно-пиловий) — шляхом інгаляції спор.

-  трансмісивний — через укуси комах (ґедзів, мух, комарів).

Симптоми:

- сильний головний біль;
– висока температура;
– загальне нездужання;
– карбункул зі швидким наростанням набряку та свербіж (за ураження шкіри);
– сильні колючі болі у грудях (у разі легеневої форми);
– задуха (у разі легеневої форми);
– діарея з домішками крові (у разі кишкової форми);
– ріжучі болі в животі (у разі кишкової форми);
– блювота з домішками крові (у разі кишкової форми).

Якщо лікування розпочинається вчасно, хворі одужують. У рідкісних випадках перебіг хвороби ускладнюється кишковою, легеневою або септичною формами. Захворювання має важкий перебіг і може призвести до смерті хворого. Тож за найменшої підозри на сибірку негайно зверніться до лікаря.

Як уникнути інфікування сибіркою:

  1. Купуйте м’ясо та м’ясопродукти лише в місцях, де якість продуктів контролюють.
  2. Люди, які переробляють та реалізують м’ясо, м’ясопродукти чи будь-яку тваринницьку сировину, зобов’язані дотримуватися гігієнічних норм, щоб убезпечити себе та інших.
  3. Виконання ветеринарно-санітарних правил під час догляду за тваринами.
  4. Забій домашньої худоби лише з дозволу ветпрацівників.
  5. Упорядковане захоронення трупів тварин.
  6. Ветеринарний контроль хутряної та шкіряної сировини.
  7. Контроль захворюваності тварин.
  8. Знищення заражених трупів тварин.
  9. Щеплення тварин проти сибірки.
  10. Отримання особами, які мали контакт із хворими тваринами або сировиною від хворих тварин, екстреної профілактики антибіотиками

 

                    З повагою,                                

Черняхівське районне управління ГУ

Держпродспоживслужби  в Житомирській області.